Domácí pizza

Není nad to, udělat si domácí pizzu. Můžete si ji udělat z těch nejlepších surovin. Můžete si ji udělat přesně jak sami chcete a přidat si do ní jen to, co máte nejraději.

Co budete potřebovat na těsto:

  • 250 g semolinové pšeničné jemné mouky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • půl kostky droždí (cca 20 g)
  • 1 čajová lžička soli
  • 120 ml vody (na droždí)
  • 60 ml vody (do těsta)
S těstem se „mazlete“ jak dlouho vás to bude bavit. Je třeba ho co nejvíc propracovat a dát do něho hodně lásky. 😉

Co budete potřebovat na červenou omáčku:

  • 1 malý rajčatový protlak (70 g)
  • asi 60 ml vody
  • 1 česnek
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • bazalka
Omáčka by měla být správně česnekově štiplavá.

Nápady, co může být na pizze:

  • rajčata
  • cibule
  • paprika
  • olivy
  • šunka (nebo jiná uzenina)
  • sýr (jakýkoliv druh, na správné pizze by měla být mozzarella)
  • tuňák
  • (prostě cokoliv, co najdete doma a podle chuti a fantazie)

Jak vyrobit správně těsto:

Vyrobíte si kvásek z droždí. Do 120 ml teplé vody dáte půl droždí a půl lžičky cukru. Necháte droždí zaktivovat (5-10 min). Zaktivované droždí poznáte tak, že napění a udělají se na něm bublinky. Kultury v droždí ožijí. Pokud by se stalo, že se nezaktivuje, musíte vzít nové droždí a vyrobit nový kvásek. Voda musí být ne moc teplá ani ne moc studená. Zkrátka vlažná.

Správně napěněné droždí.

Do mísy na těsto přidejte 250 g mouky a k tomu přidejte olivový olej a zaktivované droždí ve vodě. K tomu ještě přidejte 60 ml vody. Těsto míchejte a pak řádně propracujte rukama. Propracujte těsto tak, dokud nebude mít gumovou konzistenci. Těsto se nesmí lepit a trhat, mělo by se táhnout. A když se natáhne, má tendenci vracet se zpátky.

Vykynuté těsto.

Když je těsto propracované a má správnou konzistenci, dejte ho na hodinu kynout. Nakynuté těsto znovu propracujte a vyválejte do tvaru, jaký potřebujete. Do kruhu nebo do obdélníku na plech. Tvarovat ho můžete válečkem na těsto.

Jak vyrobit červenou omáčku:

Rajčatový protlak vylejte do misky, přidejte koření, česnek a 60 ml vody. Vše dobře promíchejte. Správná konzistence omáčky by měla být jako těsto na lívance. Když je omáčka moc hustá, tak se vypeče a pizza je pak suchá. A nesmí být zase moc řídká, aby z pizzy neutekla.

Vyválet ho můžete válečkem na těsto. Tvarovat pak rukou podél pečící nádoby.

Poté namažte červenou omáčkou a pokládejte ingredience na pizzu. Sýr pokládejte až na vrch, protože se rozteče, zapeče a všechny ingredience spojí.

Na pizzu dejte cokoliv, na co máte chuť nebo co doma najdete. 🙂

Pečte 10 minut na 220°C.

Dobrou chuť!

A napište mi, jak jste si pochutnali 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *