Dýně – královna podzimu

Kdo se těší na podzim, tak jako já?

Těch důvodů je mnoho. Jeden z nich je hlavně moje oblíbená dýně! Ráda z dýně vařím všechno možné, co mě jen napadne. Samozřejmě dýňová polévka vede – je totiž velice jednoduchá na přípravu a přitom ták dobrá. 🙂

Dýňovou polévku vařím už několik let a všímám si, že začíná být oblíbená u více a více lidí. Což je dobře, protože kromě toho, že je moc dobrá, je také velmi zdravá. Podle mě je to „super plodina“ podzimu. Nejen že je bohatá na spoustu vitamínů, ale také přirozeně zahřívá organismus a podporuje činnost sleziny, která je často v dnešní době, díky lednicím, přechlazená.

Zkrátka nedám na dýni dopustit a proto jsem se rozhodla, že se s vámi podělím o recept, jak připravuji dýňovou polévku já. Bez lepku, bez zahušťovadel a bez laktózy.

Co budete potřebovat?

  • Olivový olej / nebo máslo
  • Cibuli
  • Stroužek česneku (pro milovníky česneku klidně i více) 🙂
  • Koření: sůl, pepř, bazalku, oregano, bobkový list, nové koření mleté, polévkové byliny, muškátový ořech
  • Dýni (dle porcí – středně velkou na cca 5 porcí, menší cca 3 porce; případně můžete dýni rozpůlit a udělat polévku jen z půlky)
  • Sojová omáčka Shoyu
  • Jakákoliv smetana, pokud ji chcete (mandlová, kokosová, ovesná…). Já ji vařím bez smetany
  • Ruční mixér
To je barva ! 🙂

A jdeme na to:

Dýni omyjte, nakrájejte a vydlabejte jádro (semínka vždy suším, abych je mohla příští rok opět zasadit; zbytek jadřince dávám na kompost). Cibulku nakrájejte na jemno, přidejte na rozpálený tuk v hrnci. Chvíli smažte dozlatova, poté přidejte nakrájenou dýni.

Promíchejte, zalijte vodou. Tady záleží, jak moc chcete mít polévku hustou. Pokud ji chcete mít hustější, dejte vody tak, aby dýně trochu přesahovala vodu. Když chcete řidší konzistenci, přidejte vody tak, aby dýně byla celá ponořená.

Přidejte koření. Vařte cca 10-15 minut. Až se polévka dovaří, přidejte stroužek česneku. Uvařenou polévku rozmixujte ručním mixérem do krémova.

Zdobit můžete čerstvou bazalkou, jinými bylinkami nebo rajčaty. Pokud si přeci jen přejete polévku něčím dochutit, přidejte sójovou omáčku Shoyu nebo nějakou smetanu. Vegani si přidají mandlovou, kokosovou, ovesnou nebo jiné druhy.

Hurá, polévka se může servírovat!

Někdy mě napadne jen tak si přidat do polévky třeba cizrnu nebo jinou luštěninu, aby tam byla nějaká bílkovina nebo jen podle chuti. Nebojte se experimentovat, na co máte chuť, to si zkombinujte. Velmi známá kombinace je například dýňová polévka s červenou čočkou a zázvorem.

A napište mi do mailu nebo sem dolů do komentáře, jestli máte dýni rádi? A co z ní vaříte?

Ráda se inspiruji 🙂

Dobrou chuť !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *