Jak na tapiokový pudink?

Co je to tapioka?

Jedná se o produkt rostliny, která se nazývá Maniok jedlý a pochází z tropické Ameriky. Pěstoval se už před 4000 lety př.n.l. V současnosti se pěstuje v tropických oblastech téměř všech světadílů a kromě jiného se také používá jako krmivo pro zvířata.

Tapioka je téměř čistý škrob získaný z kořene manioku. Vyrábí se tapioková mouka, kterou se může zahušťovat jídlo nebo se lisuje na tapiokové perly – kuličky. Z kuliček si můžete doma vyrobit bubble-tea, pudink nebo kuličky přidávat kamkoliv do jídla, když potřebujete něco zahustit. Klidně jen tak do polévky. Záleží na vaší fantazii a chuti.

Pokud chcete zhubnout, jezte tapiokový pudink pouze dopoledne. Když si do pudinku přidáte kokosové mléko, tak budete mít v pudinku velké zastoupení sacharidů a tuku.

Kuličky jsou bez chuti, stejně jako chia semínka. Možná mají nějakou slabou chuť, ale nějak ji nedokážu k ničemu přirovnat. Každopádně, okamžitě začnou sát tekutinu, takže nasají chuť té tekutiny.

Dáte-li je do kokosového mléka, nasají chuť kokosového mléka. Jestli chcete, aby pudink byl cukr-free, tak do něho nedávejte ani med, neboť kokos je sám přirozeně sladký. Ale zarputilí milovníci sladké chuti mohou přidat lžíci medu.

Co budete potřebovat?

  • tapiokové kuličky
  • nádobu (já používám 250ml hrnek pro celou rodinu, tj. 4 porce)
  • kokosové mléko
  • med

Postup:

Odměřené množství tapiokových kuliček namočte přes noc do vody. Dejte tam hodně vody, kuličky se nasají vodou a zvětší se. Ráno kuličky přeceďte přes sítko, přebytečnou vodu vylijte a připravte si je do hrnce.

Do hrnce nalijte kokosové mléko tak, aby byly všechny kuličky ponořené, ale současně aby byly vidět jejich vršky. Kdybych to odměřovala podle toho 250 ml hrnku, tak přidám 2 x 250 ml hrnek kokosového mléka. Ale já to dělám většinou „podle oka“ a když mám pocit, že kuličky mají málo mléka, tak i během varu prostě jen přiliji.

Vždyť o nic nejde. Nemusíte se toho bát.

Potom kuličky i s mlékem přiveďte k varu, míchejte, aby se nepřipálily (je to jako u klasického pudinku). Vařte zhruba 5-10 minut, podle nálady. 🙂

Kuličky se většinou rychle nasají, takže není třeba je vařit moc dlouho.

Nakonec přidejte polévkovou lžíci medu a dobře promíchejte.

Pak dejte vychladit.

Dobrou chuť 🙂

PS: Napište mi, jak vám pudink chutnal a jestli se povedl!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *